Veilige Kerk

Als gemeente vormen wij met elkaar een geloofsgemeenschap. Binnen die gemeenschap moet ieder zich veilig kunnen voelen. Dit betekent dat je niet geconfronteerd behoort te worden met grensoverschrijdend gedrag van kerkelijk medewerkers, zowel professionals als vrijwilligers.
Misbruik in welke vorm dan ook komt in de gehele maatschappij voor en daar zijn wij als kerk niet immuun voor. Het is dan ook belangrijk dat wij ons als gemeenschap bewust zijn dat dit voorkomt en dat er gemeenteleden zijn die hiermee te maken kunnen hebben.

 

Wat is misbruik?

Bij misbruik is er altijd sprake van grensoverschrijdend gedrag in de omgang tussen mensen waarbij er een verschil in positie is. Bijvoorbeeld omdat degene die zich grensoverschrijdend gedraagt een bepaalde functie heeft binnen de kerk of de gemeenschap. Of omdat dit iemand is die je hulp of pastorale zorg biedt.
 

Grensoverschrijdend gedrag

Er kan sprake zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit kan variëren van ernstige grensoverschrijdende contacten tot aanrakingen of opmerkingen waarbij je je niet op je gemak of niet veilig voelt.
Er kan ook sprake zijn van ander grensoverschrijdend gedrag. Er worden bijvoorbeeld opmerkingen gemaakt waardoor je je onder druk gezet voelt of waardoor je benadeeld wordt. Misschien word je genegeerd of buitengesloten. Ook dan kun je je niet veilig voelen of belemmerd.

Verder kun je constateren dat mensen niet eerlijk omgaan met bezittingen van een ander of van de gemeente.
 

Vertrouwenspersoon

Onze gemeente wil ervoor zorgen dat er een plek is waar gemeenteleden met dergelijke klachten terecht kunnen. 
Binnen de classis is daarom een poule van vertrouwenspersonen beschikbaar, waar een beroep op kan worden gedaan. 
Zij bieden een eerste opvang als je in een situatie komt die niet veilig voelt.
De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor, denkt mee bij eventuele vervolg stappen en kan ondersteuning bieden hierbij. De vertrouwenspersoon is neutraal en is verplicht tot geheimhouding. 

In het contact met de vertrouwenspersoon behoud je zelf de regie over wat er gebeurt.
De vertrouwenspersoon functioneert ook onafhankelijk van de kerkenraad.

Praten over grensoverschrijdend gedrag is moeilijk. Er kunnen allerlei gevoelens, zoals angst en schaamte en schuld spelen. Ook kun je bang zijn dat je niet serieus genomen zult worden. 
De vertrouwenspersonen zijn er juist voor om heel serieus op je melding in te gaan.
De vertrouwenspersonen hebben ook een zeer belangrijke taak in preventie van grensoverschrijdend gedrag, bewustwording en voorlichting. Door ons meer bewust te zijn van de manieren waarop we met elkaar om gaan kunnen we een werkelijk veilige geloofsgemeenschap voor elkaar zijn.


Alle door de classis Fryslân aangewezen vertrouwenspersonen zijn vrijwilligers en hebben de opleiding tot vertrouwenspersoon gevolgd. Zij zijn op de hoogte van het protocol dat geldt binnen de Protestantse Kerk in Nederland. 
Een lijst met vertrouwenspersonen is te vinden via onderstaande link op de website van de Classis Fryslân.
×